- 2023.01.29.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Előkészítés25 perc
- Sütés/főzés25p (+30p pihi)
- Adag12
- Megtekintés1 769
Ha te is menzás voltál a 70-80-as években a suliban, akkor biztos vagyok benne, hogy a szilvalekváros bukta neked is az egyik kedvenc fogásod volt.
Ennek a bukta receptnek az elkészítésével felidézheted a régi szép időket. Ha már készítettél kelt tésztát, akkor ez a recept nem okozhat gondot. Ha mégis ez lenne az első, akkor ez a könnyű és puha finomság biztosan be fogja lopni magát a szívedbe. A tökéletes eredmény eléréséhez kövesd lépésről-lépésre a receptet és tanácsainkat.
Töltelék tippek a szilvalekváros bukta recepthez:
A buktát természetesen megtöltheted más ízű lekvárral is, mint pl. a sárgabaracklekvár is, ami nagyon jól passzol hozzá. Próbálj sűrűbb állagú lekvárt választani, hogy biztosan ne folyjon ki a töltelék! Ebben a receptben én hitlerszalonnát használtam tölteléknek. Ezenkívül jó választás lehet a túró vagy akár a mogyorókrém is.
Amellett, hogy felejthetetlen élményt nyújt, ez az isteni házi készítésű, foszlós szilvalekváros bukta, a másik nagy előnye, hogy (mikróban) visszamelegítve másnap is puhán fogyasztható.
Tanácsok a szilvalakváros bukta elkészítéséhez:
Lehetőleg dolgozz szobahőmérsékletű élesztővel és tojással.
Az élesztő felfuttatásához a kb. 28 ºC az ideális, ezért ügyelj a tej hőmérsékletére. A túl meleg tej megölheti az élesztőgombákat, melynek következtében nehéz tésztát fogsz kapni.
Az élesztő felfuttatásához szükség van némi cukorra
Az olvasztott vajat, mindig utolsó összetevőként, a már kissé kikevert tészta alaphoz keverd hozzá.
A kezdetben ragacsos masszának a gyúrás során, jól kezelhető és rugalmas tésztává kell válnia. Ez néhány percet igénybe vesz, de robotgépet is használhatsz.
A kelt tészta érzékeny a hőingadozásra és könnyen “megfázik”. A kelt tésztával mindig meleg helyen dolgozz.
A megsült tésztát megvédi a kiszáradástól, ha a sütőből kivéve, egy tiszta konyharuhával lefedve hagyod kihűlni.
Miután kihűlt a bukta, dekorációnak szórd meg a tetejét egy kevés porcukorral.
Tekints meg további házi készítésű sütiket és desszert recepteket is. Ha pedig egy gyors vendégváró desszert receptet keresel, akkor a Bögrés csokis süti recept is érdekes lehet számodra, amely 5 perc alatt kész ☺️.
Hozzávalók
Töltelékhez:
Kenéshez:
Receptleírás
Langyosítsd fel a tej felét, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd keverd hozzá az élesztőt és hagyd felfutni kb. 10 perc alatt.
Tedd egy keverőtálba a lisztet, add hozzá a csipet sót, a maradék cukrot, a tojást, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Majd keverd el a masszát.
Add hozzá az olvasztott vajat is a már nagyjából jól elkevert masszához. 4-5 perc alatt gyúrd össze a tésztát. A kezdetben ragadós tésztának egységesnek kell lennie. A kigyúrt tészta akkor jó, amikor jól kezelhető és a keverőtál falától könnyen elválik.
Ezt követően emeld fel a masszát és enyhén lisztezd meg a keverőtál alját. Helyezd vissza a tésztát a tálba, majd a tálat fedd le folpackkal.
Meleg helyen, letakarva hagyd kelni a tésztát fél órán keresztül.
A megkelt tésztát helyezd egy enyhén meglisztezett munkafelületre.
Gyúrd át, majd nyújtsd ujjnyi vastagra egy sodrófa segítségével.
A kinyújtott tésztát vágd kb. 8x8 centis négyzetekre és tégy minden kockába lekvárt, túrót vagy mogyorókrémet ízlés szerint.
Tekerd fel a buktákat, oly módon, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni belőle.
A kis buktatekercseket helyezd sorba egy kivajazott és lisztezett tepsibe. A bukta esetében nem gond, ha a tekercsek összeérnek.
A tekercsek tetejét, hogy szép fényesek legyenek kend meg felvert tojással.
A buktákat helyezd 180 C fokra előmelegített sütőbe és süsd készre 25 perc alatt. Ez elkészült bukta felszolgálható frissen is, azonban célszerű tiszta konyharuhával lefedve megvárni amíg kissé kihűl.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Szilvalekváros bukta
Hozzávalók
Töltelékhez:
Kenéshez:
Follow The Directions
Langyosítsd fel a tej felét, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd keverd hozzá az élesztőt és hagyd felfutni kb. 10 perc alatt.
Tedd egy keverőtálba a lisztet, add hozzá a csipet sót, a maradék cukrot, a tojást, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Majd keverd el a masszát.
Add hozzá az olvasztott vajat is a már nagyjából jól elkevert masszához. 4-5 perc alatt gyúrd össze a tésztát. A kezdetben ragadós tésztának egységesnek kell lennie. A kigyúrt tészta akkor jó, amikor jól kezelhető és a keverőtál falától könnyen elválik.
Ezt követően emeld fel a masszát és enyhén lisztezd meg a keverőtál alját. Helyezd vissza a tésztát a tálba, majd a tálat fedd le folpackkal.
Meleg helyen, letakarva hagyd kelni a tésztát fél órán keresztül.
A megkelt tésztát helyezd egy enyhén meglisztezett munkafelületre.
Gyúrd át, majd nyújtsd ujjnyi vastagra egy sodrófa segítségével.
A kinyújtott tésztát vágd kb. 8x8 centis négyzetekre és tégy minden kockába lekvárt, túrót vagy mogyorókrémet ízlés szerint.
Tekerd fel a buktákat, oly módon, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni belőle.
A kis buktatekercseket helyezd sorba egy kivajazott és lisztezett tepsibe. A bukta esetében nem gond, ha a tekercsek összeérnek.
A tekercsek tetejét, hogy szép fényesek legyenek kend meg felvert tojással.
A buktákat helyezd 180 C fokra előmelegített sütőbe és süsd készre 25 perc alatt. Ez elkészült bukta felszolgálható frissen is, azonban célszerű tiszta konyharuhával lefedve megvárni amíg kissé kihűl.
Szólj hozzá!